Pustit se do stavby vlastního domu nebo třeba i rekonstrukce bytového jádra vyžaduje nejen dostatečnou finanční rezervu, ale hlavně trpělivost a štěstí při výběru stavební firmy. Určitě nemá smysl pouštět se do velkých projektů svépomocí, stavební firmy mají nejen větší pracovní kapacitu, navíc i veškeré vybavení, techniku a přístup k materiálu. Jak ale vybrat správně?

Základem je kvalitně vypracovaný projekt

Nejdůležitější je vybírat stavební firmu už s konkrétním projektem. V rámci komunikace se opravdu nemůže vyplatit všeobecné jednání a hledání řešení až za chodu. Nešetřete na projektantech a oslovte někoho s dobrou referencí. Nestyďte se do průběhu plánování zasahovat, ptát se a dělat změny. Pokud budete mít veškeré plány pečlivě pohromadě, předejdete řadě problémů a stavební firmě zadáte zcela jasně, jak má výsledek vypadat. Navíc s konkrétním projektem se vyhnete nejasnostem ohledně ceny práce a materiálu.

Dobré reference a možnost srovnání

Ideální je, pokud můžete oslovit stavební firmu s doporučením. Reálné zkušenosti lidí, na které se můžete spolehnout, vám poslouží jako nejlepší odrazový můstek. I tak se nebojte poptat zakázku u více firem současně. Všímejte si, zda působí profesionálně nejen samotné osobní jednání, ale zda i na úvodní schůzku dorazí zástupce včas, jak vypadají webové stránky, na kolik projektů se již mohou odkázat, a případně proklepněte hodnocení i jiných klientů. Vždy se doporučuje vybírat firmu z vašeho okolí, jednak je pak jednodušší řešit jakékoliv nedodělky nebo opravy, ve svém domovském prostředí se navíc bude firma snažit víc, aby si další stavbou posílila dobrou pověst.

Brigádníci nebo důvěryhodné zázemí větší firmy?

Dobrým znamením je také velikost firmy. Pokud stavební práce řídí jeden zmatečný ředitel, střídá brigádníky a narychlo improvizuje v zadávání úkolů… takový přístup jistě negarantuje skvělý výsledek a přinejmenším přinese časové prodlevy.

Do projektu vkládáte vlastní nemalé peníze a výsledný objekt bude třeba na několik desítek let vaším domovem. Trvejte na dohodnutých termínech, ujistěte se, že stavební firma skutečně má dostatečnou kapacitu pracovníků i techniky, a to nejen pro realizaci hrubé stavby. Zaměstnává firma vlastní další řemeslníky, jakou jsou elektrikáři, štukatéři, klempíři, kdo provádí rozvody vody a je skutečně schopná naplánovat jednotlivé dílčí práce tak, aby na sebe plynule navazovaly? Ptejte se a ověřujte!

Rozdrobte cenovou nabídku na kousky

Stavební firma vám musí být schopná předložit přesnou cenovou nabídku. Dejte si pozor na všeobecné termíny nebo položky „cca“ nebo „zhruba“. Vše musí být předem jasně definováno. Pro vždy mluví i bonusové materiály, které firma může nabídnout. Společně s cenovou vám může stavební firma předložit i přesný časový plán a třeba vizualizace projektu, vzorníky materiálů a barev.

Pokud se pouštíte do zásadního projektu, není na škodu ke stavební firmě oslovit i nezávislý stavební dozor. Dozor sice bude stát něco navíc, ale ve výsledku se může dost vyplatit. Hlavně vám ušetří spoustu času a energie.