Jakákoliv rekonstrukce nebo dokonce stavba nového objektu je spojena s velkou časovou i finanční investicí. Přesto vás počáteční vysoké náklady nemusí od ambiciózního projektu odradit. Dotační programy vám v mnoha ohledech mohou vrátit znatelnou část nákladů a pomohou vám dosáhnout na kvalitnější a komfortnější bydlení.

Pasivní domy ušetří tisíce

Pasivní domy nejsou jen výkřikem módy nebo rozmarem ekologů. Šikovně navržené objekty využívají na plno dispozice terénu, svou vlastní konstrukci i moderní systémy a materiály. Nabízí nejen atraktivní vzhled, ale hlavně garantují dlouhodobé úspory.

S perfektně zvládnutou izolací a instalovaným systémem nuceného větrání se zpětným získáváním tepla vám takový dům v topné sezoně ušetří doslova tisíce měsíčně. Ano, základní projekt je dražší než běžný rodinný domek, ale právě s využitím dotace můžete původní větší náklady výrazně umořit. Pro rozpočet stavby nového pasivního domu může dotace dosáhnout až k několika set tisícům korun.

Váš dům navíc nemusí nutně odpovídat podmínkám pasivního domu ve všech ohledech. Dotace jsou vyhlašovány kraji a v různých letech se mírně liší, nicméně stále podporovaná je výstavba zelené střechy, využívání tepla z odpadních vod nebo zapojení materiálů s enviromentálním prohlášením dané třídy. Dotace mohou dokonce podpořit projekt už v jeho zrodu, podílí se na zpracování odborného posudku nebo zajištění měření průvzdušnosti budovy.

Rekonstrukce vás nemusí bolet

Ani u starší objektů se vám nezavřou dveře k lepším možnostem, právě naopak. Sílí tlak na zavedení ekologicky šetrných zdrojů vytápění a zajištění účinných opatření na trvalou úsporu energií. V praxi to pro vás může znamenat výhody v rozdělení financování při výměně kotle na pevná paliva nebo v řešení zateplení domu.

Rodinné ale i bytové domy mohou žádat o dotaci na přechod na tepelné čerpadlo. Zde se jedná o částku až 127 500 Kč. Zajímavý je příslib dotace na zateplení střechy, stropů, nebo fasády. Podporu můžete získat i při zateplení podlahy na zemině. Všechna tato opatření mohou výrazně snížit běžné náklady na vytápění. Zlepší tepelný komfort v interiéru domu i v létě, dům se bude méně prohřívat a zachová příjemné klima po celý rok. Za velkými úniky tepla pak stojí samozřejmě i starší okna a dveře. I ty můžete vyměnit s podporou dotace.

Dotace se počítá v případě izolace velkých ploch, jako je střecha, podlahy a fasády, podle metrů čtverečních a dosahuje zhruba řádů stovek za metr čtvereční. U oken a dveří můžete nárokovat až dva nebo tři tisíce za metr.

S dotací vám pomůže odborná firma

Nemusíte se bát, že náročný projekt rekonstrukce nebo výstavby vám zkomplikuje ještě mocný administrativní aparát. Dotaci je samozřejmě třeba doložit řadou dokumentů a projektem, nicméně profesionální stavební firmy by s tímto požadavkem měli automaticky počítat a spolupráci na vyřízení dotace vám dokonce sami nabídnout.

Stavební firma má často letité zkušenosti s postupem vyřízení žádosti a jejím průběžným zpracováním. Posouzení záměru, vypracování dokumentace, výpočet uznatelných nákladů a vyřízení správního řízení jednoduše převezme za vás. Využijte výhod, které se vám nabízí a nebojte se náročnějších projektů. Zateplení, výměna oken, přechod na lepší tepelné zdroje – to vše se vám skutečně vyplatí a už jen samotnou úsporou běžných nákladů se v průběhu několika málo let s jistotou vrátí. Navíc na financování nemusíte být sami.